Kurkuma (Curcuma longa), v Indiji poznana kot 'zlata boginja', se že stoletja uporablja v ajurvedski in kitajski kulturi kot zdravilno zelišče in pa tudi kot ključna sestavina vsakega karija. Pigmenti kurkuminoidi dajejo sijoči korenini živo rumeno-oranžno barvo.
Kurkuma je članica družine ingverjev (Zingiberaceae) in je podobna obema, ingverju in galgantu, kar se kaže v obliki značilnih korenin. Kljub mnogim podobnostim teh treh članic družine ingverjev (način pridelave in izgled korenin) imajo vse značilne okuse, ki se odlično združijo v našem bogatem, pikantnem in stimulativnem čaju Trojni ingver.
Odlična rastlina
Rastlina kurkuma v višino zraste tudi do enega metra in ima velike pravokotne liste in bele/zelene cvetove. Vsaka rastlina kurkume lahko vsebuje 700 g korenik, od tega je vsebnost kurkuminoidov 2-5 %.
Izvor Pukkine kurkume
Naša kurkuma raste v dveh sosednjih državah (Karnataka in Maharashtra) na zahodu Indije. Mnogi od naših pridelovalcev kurkume gojijo tudi ingver, ponekod pa ju gojijo še skupaj s sveto baziliko (tulsi), sladkornim trsom in kapikacchu-jem (Mucuna pruriens, zdravilna stročnica, ki pleza po sladkornem trsu).
Pridelava & predelava
Za Indijo, s populacijo več kot milijarde ljudi, kjer mnogo ljudi dnevno uživa kurkumo, je gojenje večjih količin kurkume dobro-uveljavljena praksa, značilna za to pokrajino. Samo v Indiji gojijo kurkumo na površini okoli 140 000 hektarjev.
Kurkuma se prideluje na podoben način kot ingver. Obe rastlini sta trajnici, vendar sta gojeni kot enoletnici. Z drugimi besedami, četudi lahko preživijo v zemlji več let, jih sejejo in pobirajo vsako leto (podobno kot krompir). Razmnožujejo jih z delitvijo korenik, ki jih shranijo za ponovno setev, ki sledi po pobiranju.
Sveže obrano kurkumo vedno 'konzerviramo' predno jo sušimo in 'poliramo'. To naredimo s kuhanjem sveže korenike (približno 45 minut); kar pomaga želatinirati škrob za bolj enotno sušenje, zmanjša vsebnost mikrobov in odstrani aromo sveže zemlje. Ko so korenike posušene, jih "poliramo" v polirnim bobnu, da odstranimo grobe površine.
Nekaj malega kemije…
Izraz 'kurkuminoid' je kratica za tri ločene spojine znane kot kurkumin, dismetoksi-kurkumin in bisdismetoksi-kurkumin. Kurkuma vsebuje več kot 230 spojin, ki prikazujejo biološko aktivnost. Kurkuminoidi se smatrajo za najbolj aktivno biološko spojino kurkume.
Absorpcija kurkumina v telesu se lahko znatno poveča na preprost način, s prisotnostjo naravnih eteričnih olj, ki jih najdemo v podolgovatem popru, poznanem pod imenom piperin. To je razlog, da v Holistično Kurkumo dodajamo podolgovati poper ter Nutrigest zelišča (spirulina, ingver in morska trava).
Holistična Kurkuma
Kurkuma je ena od desetih rastlin, katerih koncentrate pridelujemo na unikaten način, da dobimo naš 'holistični izvleček'. Spojine, topne v maščobi, kot so voski in smola, ne moremo raztopiti v pogostih uporabljenih topilih, kot sta voda in alkohol. Najbolj učinkovita metoda ekstrakcije teh spojin je superkritična ekstrakcija, pri kateri uporabimo CO2 pod pritiskom.
Našo holistično tehnologijo sestavljajo kombinacije izvlečkov pridobljenih s tradicionalnimi procesi ekstrakcije (voda in hidroetanol), izvlečkov pridobljenih s superkritično ekstrakcijo in čisti prah zelišč. To omogoča, da zajamemo čim širši spekter aktivnih sestavin rastlin v zelo koncentrirani obliki. Na primer, naša Holistična Kurkuma ima 10-krat večjo koncentracijo kurkuminoidov in ima 7,5-krat več eteričnih olj. V samo 2 kapsulah Holistične Kurkume je 155 mg kurkumina in 47 mg eteričnih olj kurkume.
Zanimiva dejstva
V Indiji imajo najmanjše število pojava Alzheimerjeve bolezni na svetu. To pa zato, ker dnevno uživajo manjše količine kurkume. Tam je povprečni vnos kurkume na osebo 1 g na dan.
Ime kurkuma naj bi izviralo iz besede 'kurkum', kar je pakistansko-arabska beseda za žafran. V srednjeveški Evropi je bila kurkuma poznana kor 'indijski žafran', ker je bila za uporabo med bolj dostopnimi sestavinami.